Så kan du lindra din IBS och oroliga mage
IBS är en av världens vanligaste sjukdomar och drabbar uppskattningsvis var tionde person. Förr ansåg man att symtomen vid IBS var psykosomatiska men idag vet man att sjukdomen också kan bero på fysiologiska faktorer. Faktum är att många saker kan påverka en IBS-mage och sjukdomen kan komma i många skepnader. Det gör det svårt att veta vad man ska undvika och vad som faktiskt kan lindra. Det finns inget universalknep, inte heller ett läkemedel eller en specifik diet som hjälper alla. Men däremot finns det flera tips du kan testa för att prova dig fram och därmed lindra dina symtom.
IBS-symtom kan skilja sig mellan olika personer, både i sin karaktär och svårighetsgrad. Symtomen kan också variera över tid och en person kan både ha perioder med förstoppning och diarré. De typiska symtomen vid IBS är dock buksmärtor och oregelbunden mag- och tarmfunktion. Andra symtom är uppblåsthet och gaser vilket gör att IBS ibland lite slarvigt kallas för ballongmage. Även om IBS är ofarligt så är det ofta väldigt besvärande och obehagligt för de som är drabbade.
Men det finns sätt att lindra sina symtom. Mycket handlar om vad man stoppar i sig, men faktorer som sömn, stress och fysisk aktivitet har också stor betydelse. Här listar vi de bästa tipsen för dig som vill lindra din IBS.
1. Ät på rätt sätt
Hur, när och hur mycket man äter kan utlösa och/eller förvärra symtomen oavsett vad man äter. Försök att äta i lugn och ro och tugga noggrant. En måltid bör ta 15-20 minuter att äta och det är bra att sitta kvar en stund och smälta maten. Det är också bra att äta mindre portioner så att man undviker att bli väldigt mätt vilket kan utlösa symtom. Samtidigt kan hunger trigga symtom så ät gärna regelbundet med ungefär 2-4 timmars mellanrum.
2. Sov mycket och stressa mindre
Magen behöver tillräckligt med sömn för att fungera optimalt så se till att gå och lägga dig i tid och håll regelbundna sömnvanor. Stresshormoner påverkar också tarmens rörelsemönster och kan både utlösa och förvärra symtom. Stress kan också påverka hur man upplever symtomen och kan göra att man äter snabbare, mer sällan och sämre.
3. Träna!
Fysisk aktivitet är väldigt bra för att lindra buksmärta och få igång tarmrörelser så att tarminnehållet och gas kan transporteras framåt i tarmen. Minst 30 minuters träning per dag rekommenderas.
4. Undvik triggande livsmedel
Livsmedel som innehåller vissa kolhydrater är extra svårsmälta. Dessa kolhydrater finns i exempelvis pasta, bröd, lök, kål och frukt men känsligheten varierar från person till person. Överlag är det bra att äta mindre portioner av detta. Alkohol och kaffe är drycker som kan utlösa eller förvärra symtom. Försök att inte dricka mer än tre koppar kaffe per dag om du har känslig mage och känn efter hur öl, vin och sprit påverkar din mage.
5. Testa en medicinteknisk produkt
PROIBS är en certifierad medicinteknisk produkt specifikt skapad för att behandla IBS-symtom. Det innehåller växtextraktet AVH200® som har en dokumenterad effekt på IBS – framför allt på smärtan, obehagen och känslan av uppblåsthet. PROIBS kommer i form av ett pulver i portionsförpackningar som blandas med vatten och intas en till två gånger per dag – morgon och kväll.
Läs mer om PROIBS här.
PROIBS®, dryck med citrussmak, är en certifierad medicinteknisk produkt (IIb) (CE 0481). PROIBS® används för behandling av IBS-symtom såsom; uppblåsthet, buksmärta, gaser, diarré och förstoppning. Tag 1-2 påsar dagligen. Från 13 år. Vid graviditet, amning, diabetes eller långvariga besvär med magen rådfråga läkare före användning. Läs instruktionerna noggrant före användning. Distributör Nordic Drugs AB. www.nordicdrugs.se. SE2002-11 2020.