Så botar du din irriterade mage

Nya rapporter slår fast att fibrer och probiotika har en positiv effekt på mag-tarmsjukdomen irritable bowel syndrom, IBS.


Mer än var tionde svensk lider av sjukdomen IBS som kan ge upphov till magsmärtor, diarré och förstoppning. Nu har Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, genomfört en kunskapsöversikt för att se hur effektivt man kan behandla sjukdomen genom ett ökat intag av fibrer och probiotika, alltså levande bakteriekulturer som finns i exempelvis yoghurt, fil och kosttilskott, skriver DN.

Resultaten visar att framförallt ett ökat intag av lösliga kostfibrer, som finns i bland annat havregryn, grönsaker och frukt, är ett effektivt sätt att behandla IBS. De olösliga kostfibrerna som finns i fullkornsprodukter och vetekli visade sig dock inte vara lika effektiva.

Även probiotika visade sig ha en positiv effekt. Den effekten var dock inte lika stor som hos de lösliga fibrerna och enligt SBU behövs det mer forskning kring vilka av alla bakteriekulturer som har den bästa effekten.