Medicin mot diarré-IBS

Diarré som orsakas av IBS kan bidra till svår vätskebrist som sedan leder till svåra koncentrationssvårigheter och yrsel. Ta därför din diarré på allvar och sök vård för att få rätt läkemedel för dig.


Läkemedelsalternativen mot diarré är dessvärre inte lika många som mot förstoppning. Om de receptfria preparaten mot diarré-IBS inte fungerar finns även receptbelagda alternativ. Se nedan.

Medicin mot diarré

Dimor, loperamid Mylan, imodium – receptfritt
Primodium – receptbelagd

Loperamid är en kemisk substans som finns i alla läkemedel ovan. De används vid symptomisk behandling av akuta ospecifika diarréer och kroniska diarrétillstånd.

Den minskar tarmrörelser och vätskeutsöndringen i tarmen och den kan även göra det lättare att hålla sig genom att muskulaturen i analöppningen drar ihop sig.

Biverkning: Förstoppning, illamående, gaser, huvudvärk och yrsel.

Questran och Quantalan – receptbelagd

Dessa läkemedel är bland annat godkända för behandling av diarrétillstånd orsakade av ökat inflöde av gallsyror i tarmen.

Kolestyrami som finns i läkemedlet absorberas inte i magtarmkanalen utan binder gallsyror till olösliga komplex. De kan därmed inte tas upp ur tarmen utan lämnar istället kroppen som avföring.

Biverkningar: Förstoppning.