Nytt genombrott för IBS-patienter

En låg FODMAP-diet är nu en etablerad behandling för personer med IBS, men kosten är kontroversiell och utmanande.


Tidigare i veckan meddelade forskare från EUG att bakterieprofiler i avföring skiljer sig mellan människor som svarar och inte svarar på en låg FODMAP-diet, vilket gör att läkarna kan förutsäga vem som gynnas mest av att använda kosten.

– En låg FODMAP-diet har visats sig minska symptomen av IBS-besvär avsevärt i ungefär hälften av de människor som provar det, säger Sean Bennet från Göteborgs universitet och fortsätter:

– Tyvärr är detta en mycket krävande diet som innebär uteslutning av hela livsmedelsgrupper.

Vad är låg FODMAP-diet?Människor håller händerna på sin mage på grund av IBS.

En ”traditionell” IBS-diet fokuserar på att optimera ätmönstret och minska intaget av vissa livsmedel som är kända för att förvärra symptomen hos vissa personer.

Den låga FODMAP-dieten kräver begränsning av vissa kolhydrater, inklusive livsmedel såsom vete, korn, lök och baljväxter samt livsmedel som är rika på fri fruktos (däribland många frukter)” och konstgjort sötade produkter.

– Vi vet att låg FODMAP-diet är effektiv hos många IBS-patienter, men vi vet också att dieten kan ändra sammansättningen av tarmbakterier. Vi ville därför jämföra effekterna av de traditionella dieterna med denna diet för att se om de bakteriella profilerna kan användas för att förutsäga patienternas respons på varje behandling, säger Sean Bennet.

Studien involverar en analys av data från 61 patienter med måttlig, svår eller allvarlig IBS. Vissa patienter fick därefter använda sig av de ”traditionella” dieterna medan andra fick testa på låg FODMAP-dieten under en fyra veckors period. Alla testpersoner fick lämna avföringsprover före och efter koståtgärderna.

– Patienterna som inte svarade på FODMAP-dieten hade avvikelser i deras magbakterieprofiler innan de började dieten, till skillnad från de som fått positiva resultat.

Att kunna förutsäga om en patient inte kommer svara på FOTMAP-dieten innebär att andra behandlingar kan diskuteras tidigare. Dessa patienter kan besparas en krävande diet som inte ens ger någon effekt eller till om med förvärrar deras symptom, menar Sean Bennet.