Behandling vid IBS

Det finns mycket som du kan göra för att lindra dina symptom vid IBS. Du kan också med hjälp av KBT och hypnos få ett annat förhållningssätt till dina besvär. Däremot finns det ingen botande behandling.

ibs-mage


Medicin kan behandla symptomen

Det finns läkemedel som lindrar förstoppning, diarré och gaser. Däremot är det viktigt att du rådgör med din läkare eller med apoteksperson så du väljer ett läkemedel som är anpassat för just din IBS.

Toalettskylt.Regelbundna toalettbesök

Genom att gå regelbundet på toaletten kan dina problem minska. Du ska däremot inte hålla dig för att få in en regelbundenhet.

När du väl går på toaletten ska du ta den tid du behöver. Stressa inte. Ta exempelvis med dig en tidning in.

Kost och kostråd

Lika viktigt som att gå på toaletten regelbundet är det att äta regelbundet. Magen älskar nämligen regelbundenhet. Ät flera gånger per dag, ofta och små portioner. Ta din tid, stressa inte, tugga maten väl.

Skriv matdagbok

Många som lever med IBS upplever att de blir sämre av någon typ av mat. Vilken mat som påverkar dig negativt beror på vilka symptom du har. Skriv därför mat- och symptomdagbok för att se om det finns några kopplingar.

Fet mat, fibrer och kål kan göra symptomen värre

Har du problem med diarré så kan du ha en ökad känslighet för fet mat.

Om du har du problem med förstoppning eller gaser så kan du ha en ökad känslighet för fibrer.

Vid gaser ska du också undvika mat som är gasbildande till exempel kål, tuggummin och kolsyra.

En tallrik med fiberrika flingor, banan och yoghurt.Probiotika

Vissa blir hjälpta av att få i sig mycket mjölksyrabakterier som finns i exempelvis fil och yoghurt. Men det finns inga tillräckligt entydiga resultat för att en så kallad probiotika-behandling ska kunna rekommenderas.

Terapi och hypnos

KBT kan minska symptom vid IBS. Man har tidigare sett att stressbehandlingar kan hjälpa, men nu kan man också använda dig av olika kognitiva tekniker eller avslappning för att minska symtomen.

Även hypnos kan hjälpa. Enligt en avhandling vid Sahlgrenska akademin så fick 40 procent av 138 patienter en ”tillfredsställande minskning av symtomen” med hjälp av hypnos.

Hypnos, KBT och medveten närvaro har effekt på hur du upplever symptomen och därmed ökar det livskvalitén.

Människor som springer över Brooklyn bridge.

IBS-besvär kan komplicera utförandet av diverse sporter. Det krävs därför mod att prova sig fram, men när det väl fungerar kan motion ofta ge mersmak.

Motion

Det finns ingen forskning som visar på att motion lindrar IBS. Men eftersom motion lyfter allmäntillståndet så rekommenderas motion.