IBS-tarm känsligare för bakterier

Tarmen hos patienter med IBS verkar mer sårbar och genomtränglig än hos friska personer utan tarmproblem, visar svenska forskare i ny studie.


En studie från Linköpings universitet visar att patienter med IBS har känsligare tarm som reagerar annorlunda på bakterier jämfört med friska personer.

– IBS-drabbade har setts som en diffus grupp. Vår studie visar att patienter med IBS faktiskt skiljer sig från friska när det gäller hur tarmen reagerar på bakterier, säger Åsa Keita, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien vid Linköpings universitet är baserad på vävnadsprover från tjocktarmen från 37 kvinnor med IBS och jämfört med friska kvinnor utan tarmproblem. Resultaten visar att transporten av bland annat bakterier som salmonella och E.coli genom tarmväggen sker i dubbelt så hög utsträckning hos patienter med IBS än friska personer.

Tarmväggen är uppbyggd av flera olika lager. Själva tarmkanalen är täckt av ett skyddande slem, därunder ligger sedan ett lager tarmceller och vidare under det finns immunceller som bildar en del av tarmbarriären. Tidigare forskning tyder på att tarmväggen hos IBS-patienter är mer genomtränglig än hos friska patienter vilket leder till att irriterande ämnen och onda bakterier från tarmkanalen kan orsaka inflammation.

– I vår studie såg vi att patienter med IBS har ökad genomsläpplighet för bakterier i vårt modellsystem. Fyndet går inte att översätta rakt av till verkligheten och behöver utforskas vidare, men vi ser att något gör att ett lager i tarmslemhinnan är mer känsligt för bakterier hos patienter än hos friska kontroller, säger Åsa Keita.

I studien undersöktes också immunceller i tjocktarmen som kan göra tarmen med genomtränglig för bakterier. Hos patienter med IBS verkade dessa immunceller mer aktiva än hos friska.

IBS drabbar omkring var tionde svensk, är dubbelt så vanligt bland kvinnor som män och ger återkommande smärta i buken samt förstoppning eller diarré.