Diagnos vid IBS
Om du har mag- och tarmproblem så bör du söka vård. Dina problem kan bero på IBS, men det kan också bero på någon allvarligare sjukdom eller en intolerans. För att ställa diagnosen IBS måste andra magsjukdomar först uteslutas.
Det finns inga prov som kan avslöja om du har IBS. Däremot kan läkaren ställa diagnos utifrån dina berättelser och vissa kännetecken. Det är också viktigt att utesluta andra sjukdomar innan diagnos kan fastställas då det finns många tillstånd som liknar IBS.
Utesluta andra sjukdomar
För att utesluta cancer, glutenintolerans, laktosintolerans, Crohns sjukdom och ulcerös kolit får du lämna blodprov och avföringsprov. Ibland behövs också rektoskopi eller koloskopi.
Rektoskopi är när man för in ett smalt rör via ändtarmen för att se hur slemhinnan ser ut där. Ibland tar man ett vävnadsprov för undersökning. Detta kan visa om den första delen av tarmen – ändtarmen – är inflammerad.
Vid koloskopi undersöker man tjocktarmen genom att föra in en tunn slang med en liten kamera på. På detta sätt kan man se hur tjocktarmens tarmslemhinna ser ut och man kan också ta ett vävnadsprov.
Om du inte har någon annan sjukdom och om du har tydliga kännetecken på IBS så får du diagnosen IBS. Detta är ett säkert sätt att diagnostisera sjukdomen.
Om du har IBS
Om du får diagnosen IBS så är detta egentligen ett bra besked då IBS inte är en allvarlig sjukdom. En viktig del av behandlingen är att få själva diagnosen, då slipper du oroa dig för att det är något annat som står illa till med din kropp. Genom att få symptomen förklarade kan du också känna dig tryggare när du vet varför detta sker.
Därefter ska du vara uppmärksam på din läkares råd eftersom sjukdomen kan ge besvär under en längre tid. Utöver medicin som kan hjälpa vid IBS handlar behandling mycket om att lära känna din mage och tarm och ändra din livsstil för att göra symptomen så lindriga som möjligt.