Smörsyra undersöks som behandling vid IBS

Ny studie vid Örebro universitet ska undersöka om fettsyran smörsyra kan behandla tarminflammationen IBS.


Tidigare forskning har visat att IBS-patienter har lägre andel bakteriearter som kan producera smörsyra i tarmen. Lägre nivåer av smörsyra tros därför vara en bidragande orsak till IBS-symptom.

Denna teori ska nu undersökas vid Örebro universitet. Den nya studien ska undersöka både hur smörsyra påverkar tarmen och om det kan användas som behandling vid IBS.

– Vi ska använda en experimentell modell där vi studerar små vävnadsbitar från tarmen samt blodprov från en och samma försöksperson, innan och efter att vi exponerat tarmen för smörsyra. Vi kommer att studera detta hos både friska personer och hos IBS-patienter, säger Rebecca Wall, som kommer leda studien, i ett pressmeddelande.

Smörsyra är en fettsyra som produceras av vissa bakteriearter i tjocktarmen i samband med att de bryter ner kostfiber.

Forskning tyder på att höga nivåer av smörsyra i tarmen är bra för hälsan eftersom det har anti-inflammatoriska egenskaper och tros kunna stärka tarmens barriärfunktion. Låga nivåer av smörsyra tros kunna vara en orsakande faktor bakom IBS då magproblemen har kopplats till större genomsläpplighet i tarmen. Detta gör att irriterande ämnen och onda bakterier orsakar inflammation i tarmenväggen.

IBS drabbar omkring 10-15 procent av befolkningen och är dubbelt så vanlig bland kvinnor som män.