✕ Stäng

Medicin mot förstoppnings-IBS

Innan du köper medicin mot din IBS är det viktigt och ta reda på vilken medicin just din mage behöver. Då symptomen är individuella är medicinernas effekt väldigt olika.

Att använda sig av tabletter mot förstoppning är en dålig idé om du söker hjälp mot din diarré, till exempel. Healthcare Media har därför plockat fram de läkemedel som idag ordineras ut till människor med just förstoppnings-IBS.

Medicin mot förstoppning

Inolaxol – receptfritt

Sterkuliagummi är godkänt som adjuvans vid behandling av både diarré och förstoppning vid IBS och finns i läkemedlet Inolaxol.

(Adjuvans är ett medel som förbättrar effekten av en annan behandling.)

Sterkuliagummi är ett bulkmedel i  Inolaxol som binder vatten vilket leder till ett minskat återupptag av vatten som i sin tur ger tarminnehållet en ökad volym (bulkeffekten). Denna effekt kan normalisera tarmfunktionen vid både lös och hård avföring.

Att få full effekt kan ta lite tid och överkänslighetsreaktioner och buksvullnad är biverkningar som har förekommit.

forstoppnings-IBS
Lunelax och Vi-Siblin – receptfritt

Ispahulaskal är ytterligare ett bulkmedel som går att hitta i Lunelax och Vi-Siblin.

Bulkmedlet består av torkad slemepdermis från skal av mogna frön av Plantago ovata. Detta binder vatten som sedan ger en bulkeffekt när man äter det, precis som för sterkuliagummi.

Potenta allergener har hittats i medlet och akut allergiska reaktioner har förekommit. Hudirritationer och snuva kan också uppstå.

Dulphalac, Lactulose Arrow, Lactulos Meda – receptfritt

Laktulos är det verkande ämnet i ovannämnda läkemedel. Laktulos är en syntetisk sockerart som bryts ner i tjocktarmen av tarmbakterierna som finns där.

De syror som då bildas tros kunna binda vatten och därmed ge en bulkeffekt.

Resolor – receptbelagd

Prukaloprid finns i Resolor och kan binda 5_HT€ receptorn på celler i mag-tarmkanalen vilket i sin tur stimulerar rörligheten i tarmarna och därmed tarmtömningen.

Laxoberal och Cilaxoral – receptfritt

Dessa läkemedel innehåller natriumpikosulfat som spjälkas av bakterier i kolon och kan på så vis påverka slemhinnorna i tjocktarmen. Detta öar tarmrörelserna och ökar mängden vätska i tjocktarmen.

Det sätter med andra ord fart på magen och ger en lösare och mjukare avföring.

Ha i åtanke att effekten inträder efter 6-12 timmar och mycket vanliga biverkningar är diarré och magkramp. Buksmärtor och obehagskänslor i magtrakten är också vanliga.

Forlax, Omnilax – receptfritt

Elektrolyterna i dessa läkemedel minskar risken för att vatten, kalium eller natriumnivåerna skall förändras. De innehåller även makrogol som ökar flödet genom tarmkanalen.

De vanligaste biverkningarna kommer från mag-tarmkanalen och visar sig genom buksmärta, diarré, kräkningar, illamående, sura uppstötningar, uppspänd buk, magkurr, gasbildning och analt obehag.

 

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Senaste Nytt

 
×