✕ Stäng

Diagnos vid IBS

Om du har mag- och tarmproblem så bör du söka vård. Dina problem kan bero på IBS, men det kan också bero på någon allvarligare sjukdom eller en intolerans.

Det finns inga prov som kan avslöja om du har IBS, däremot kan läkaren ställa diagnos utifrån dina berättelser och vissa kännetecken. Det är också viktigt att utesluta andra sjukdomar innan diagnos kan fastställas då det finns många tillstånd som liknar IBS.

Kvinna ligger på en soffa hos psykologen medan psykologen tar noteringar.

Om du misstänker IBS ska du kontakta din husläkare.

Utesluta andra sjukdomar

För att utesluta cancer, glutenintolerans, laktosintolerans, Crohns sjukdom och ulcerös kolit får du lämna blodprov och avföringsprov. Ibland behövs också rektoskopi eller koloskopi.

Rektoskopi är när man för in ett smalt rör via ändtarmen för att se hur slemhinnan ser ut där. Ibland tar man ett vävnadsprov för undersökning. Detta kan visa om den första delen av tarmen – ändtarmen – är inflammerad.

Om du inte har någon annan sjukdom och om du har tydliga kännetecken på IBS så får du diagnosen IBS. Detta är ett säkert sätt att diagnostisera sjukdomen.

Vid koloskopi undersöker man tjocktarmen genom att föra in en tunn slang med en liten kamera på. På detta sätt kan man se hur tjocktarmens tarmslemhinna ser ut och man kan också ta ett vävnadsprov.

Om du har IBS

Om du får diagnosen IBS så är detta egentligen ett bra besked då IBS inte är en allvarlig sjukdom. Däremot så kan det vara bra att vara uppmärksam på råden eftersom sjukdomen kan ge besvär under en längre tid.

En viktig del av behandlingen är dock att få själva diagnosen, då slipper du oroa dig för att det är något annat som står illa till med din kropp.

Genom att få symptomen förklarade kan du också känna dig tryggare när du vet varför detta sker.

Vad tycker du? Kommentera eller starta en diskussion

Senaste Nytt

 
×